söndag 19 oktober 2014

Rödvingesträck

Sista sträckhelgen för året tänkte jag, eftersom jag skall vara bortrest de kommande två helgerna, men jag hade egentligen inga stora förväntningar på dagen. Förhoppningen låg mest år bredstjärtad labb-hållet. Av det blev det ju absolut inget med de sydostliga vindar som rådde, men som vanligt med de vindarna så visade sig min tomt vara en sträcklokal av rätt god klass. 

Det började segt med i stort sett ingenting första halvtimman. Det första lite spännande som dök upp var en tidig flock tranor (alltså tidig på dygnet) som kämpade med motvinden och en stund senare en blå kärrhök, ungfågel, som drog förbi. Men efter en stund drog trastarna igång. Totalt räknade jag in 3573 rödvingetrastar. Det blev tydligen nytt rekord för Lomma. Även stjärtmesar sträckte hoppandes mellan träden. Totalt fem flockar på 10, 19, 23, 11 och 11 individer. 74 stycken vilket tydligen också var lommarekord. En flock på 17 mindre sångsvanar förgyllde förmiddagen också. Blott andra gången jag haft mindre sång från tomten.

Fem nya arter på årstomtlistan (blå kärrhök, bergand, mindre sångsvan, domherre och stenknäck) gjorde att jag nu har sett 150 arter på tomten i år. I början av året när jag bestämde mig för att räkna arter på tomten under året så sa pappa att jag ju skulle få 140-150 arter. Jag (och förmodligen han också) tog inte det på allvar alls. Jag tänkte kanske 120... Så jag är grymt nöjd med 150.


Årets sista flock tranor. Tre stycken var årsungar

Några av alla de rödvingetrastar som passerade

Stjärtmes

En till stjärtmes

Havsörn, lomma fure

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar