måndag 13 januari 2014

25/12-13 Wadi Bih

Att komma upp i bergen var en ren njutning. Det första som slog mig när jag öppnade bildörren var att det var helt tyst!! Inget storstadsbrus som i Dubai och inget buller ifrån en närliggande väg som vid Hamraniyah fields. Helt tyst. Inte ens någon vind var det och inte heller några fåglar som lät faktiskt... Fast det tog en stund innan jag insåg det.

Wadi Bih är två plantager av dadelpalmer som ligger i norra delen av UAE, en kort bit in i bergen på väg mot den del av Oman som ligger längst norrut på halvön. Man får köra upp i bergen på en halvbra grusväg och det är aldrig några imponerande berg rent höjdmässigt men ändå väldigt vackra. De två plantagerna bryter av omgivningen helt med sitt gröna mitt i den karga miljön av sten och sand. Mycket vackert!!
Redan tidigt in i bergen stötte vi på ett par svartvit stenskvätta och ganska snart efter det en grön dvärgbiätare men vi körde vidare, Neil trodde på att vi skulle få bättre obsar av de här arterna. 

Vi stannade vid den ena plantagen och gick en sväng runt. Han lockade med att vad som helst skulle kunna dyka upp, t.ex. svarthalsad trast, som tydligen setts där relativt nyligen. En hel del gråa frankoliner flög upp där vi gick och prinior och silvernäbbar flög omkring lite överallt. Det första intressanta som dök upp var en stenskvätta. Även denna var svartvit men vi såg den bara kort. Lite senare hoppade den upp igen på ledningen som den suttit på när vi först fick se den och nu fick vi se den bättre. Det visade sig att det svarta inte var helt svart utan hjässan och ryggen gick i lite brun ton. Orientstenskvätta!! Jag hade sagt till Neil före resan att jag var intresserad av att se bl.a. stenskvättor så det var ju riktigt roligt. Tyvärr inga foton...
Lite längre fram dök det upp fler fåglar. Ett nytt par av svartvit stenskvätta och de här var verkligen sociala av sig.
De här bilderna visar samma fågel, men vilken vacker stenskvätta. Fantastiskt!!
En annan fågel med röda toner i hoppade fram en stund. Det första budet från Neil var Bergsparv men när vi fick se den bättre så visade det sig vara en svart rödstjärt. Här i UAE finns bara svarta rödstjärtar av den variant som kallas östlig svart rödstjärt så en sådan var det.
En till rödbrun fågel dök upp och denna gång visade det sig vara en bergsparv. Den försvann snabbt men kom tillbaka och hade då fått med sig lite kompisar. En stund kunde vi stå och titta på dessa vackra sparvar medan de födosökte på marken.
Fler gråa frankoliner sprang mellan träden. De var rätt svåra att få på bild.
En av de riktigt fantastiska färgupplevelserna var ju de gröna dvärgbiätarna. Neil hade ju rätt i att vi skulle se fler av dem. Det var ganska många som höll till i de båda plantagerna.
Vi åkte vidare till den andra plantagen, som låg bara några hundra meter bort. Även detta stället tog vi egentligen bara en sväng runt i och det var inte så mycket nytt efter den första plantagen men ganska snart efter att vi hade börjat gå där fick jag syn på en känd syn. Ok, jag har ju inte sett så många men några iaf. och de är ju alltid kul att se. En svarthakad buskskvätta.
En annan ny art på det här stället och som jag heller aldrig sett förut var levantbulbylen. Inne i Dubai finns det två bulbylarter som man kan se relativt ofta, mer om dem i senare inlägg, vitkindad bulbyl (mycket vanlig) och rödgumpad bulbyl. Denna skall dock vara den enda bulbylarten som man är säker på att den inte blivit introducerad av människor.
Efter detta var det inte så mycket mer att se här utan vi åkte vidare. För att summera det som var nytt för mig så blev det här: orientstenskvätta, svartvit stenskvätta, grön dvärgbiätare, bergsparv, levantbulbyl. Utöver detta så bl.a. östlig svart rödstjärt, indisk silvernäbb, grå frankolin, svarthakad buskskvätta och blek klippsvala. Den sista var väldigt vanlig men ack så svår att få bra foton på. Jag var ju faktiskt inte heller här i första hand intresserad av att ta bra foton. Någon gång skulle det vara kul att åka tillbaka hit och fokusera lite mer på fotografi. Här nedan ett par foton till.
De indiska silvernäbbarna var vanliga

En östlig svart rödstjärt till hittade vi. Även denna en honfärgad fågel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar