tisdag 30 december 2014

Tomtbokslut 2014

Jaha, då var detta året slut då. Dags att sammanställa hur det gått. En stor del av min skådare tid har lagts på tomten, förmodligen mer än något annat år. Ju mer jag lär mig om fågellivet här kring tomten desto mer intressant blir det. I år har jag ju t.ex. börjat föra lite statistik över uppträdanden i stora antal, även om jag ännu inte på riktigt räknat en sån art som ejder. Det känns ju lite dåligt... men det var framförallt under hösten som jag fick upp ögonen för sträckräkning. Skall bli kul att fortsätta med det. 

Jag har ju också för första gången räknat årstomtkryss. Det började med att jag läste på facebook om andra som räknade årstomtkryss och tänkte att det måste ju jag prova också. Så jag pratade med pappa om att utmana varandra. Jag har för mig att vi sade att om han fick 120 arter skulle jag sikta på 140. Alldeles för hög målsättning för min del men, vad sjutton, jag fick ju göra ett försök. Det var rätt trögt i början och jag missade att skriva upp rätt mycket men framåt slutet har det blivit roligare, när slutsumman har stigit. Att jag skulle nå upp till över 150 arter trodde jag dock aldrig. Mot slutet av året startade gruppen "Tomt-skådning" på facebook, där det verkar finnas fler som räknar årstomtkryss. Kul att läsa vad andra ser.

Så, några kategorier av data:
Slutsiffra tomtkryss vid årets slut: 184 st
Antal årskryss: 155 st (Skall jämföras med totalt 170 arter i LoX!!)
Tyngsta art: Vitnäbbad islom 
Största dipp: Svartnäbbad islom (Flög utanför Lommakusten, jag satt på jobbet) och bredstjärtad labb
Häftigaste sträckupplevelse: 3573 rödvingetrastar under 19/10
Värsta skamarter som finns kvar: Morkulla, korp och snösparv
Värsta skamarter på årslistan: Svartsnäppa, sillgrissla och turkduva

Trots att året började segt blev det ju en hel del riktigt roliga stunder. Den 17:e maj kommer ju alltid vara en av de mest fantastiska dagarna jag upplevt med den vitnäbbade islommen och de vitvingade tärnorna. Årets riksmästerskap blev ju också en bra dag med 71 arter. Allt eftersom hösten led och det trillade in fler och fler årtstomtkryss så blev ju den listan riktigt intressant. 155 arter är ju långt över förväntan och förmodligen svårt att nå upp till igen. Jag har fått in allt som man kan förvänta sig så arter som sillgrissla, turkduva och svartsnäppa är de värsta skamkryssen. Men de är ju inte särdeles vanliga. Så, summa summarum måste jag säga att det har varit ett fantasktiskt tomtår och hoppas att 2015 ger lika bra utdelning. :-)

Nedan finns lite foton ifrån tomten och trakten runtikring.

17/1 Fasan som smaskar på talgbollar sittandes i äppleträdet

6/4 Skärfläckor som flyger förbi vid våtmarken

12/4 Äntligen ordentlig vår och koltrasten sjunger från grannens
tak

11/5 Det är förvånandsvärt sällan som ejdrarna flyger nära
stranden hos oss

9/6 Den lokala ormvråken spanar ut över åkern där vallen
precis slagits

10/6 Rörhönan tillbaka i lilla dammen bakom huset. 

29/6 Annat än fåglar gömmer sig i markerna

20/7 Rödtjärten letar mat för fullt

22/7 Invasion av rapsvivlar... Samtidigt var det invasion av
tripsar och det var pga av dessa som vi bestämde oss för att
dra iväg till öland några dagar. Vi flydde helt enkelt...

22/7 Juli bjöd på många fantastiska solnedgångar över Bjärred

23/7 Besök av en brevduva. Helt orädd naturligtvis men ändå
en snygg fågel på nåt sätt

25/7 Jag tog med yngsta dottern för att spana in en hornuggla i
Habo Ljung. En art som saknas på tomten...

7/8 Gråtrut

7/8 En helt vit grågås på besök

20/8 Rörhönan bygger på sitt bo men några ägg lades aldrig här.
En flygg unge såg jag i alla fall men häckningen skedde på
annan plats än i vanliga dammen.

24/8 Storskarv

12/9 En kungsågel flög in i ett av våra fönster. Såg rätt illa ut...

12/9 Men den repade sig efter ett tag och flög iväg

3/10 Pilfinkar som äter talgboll. Jag trodde först att den andra
ifrån vänster var en gråsparv/pilfinkhybrid först men det är nog
bara en outfärgad pilfink.

4/10 En dag då jag räknade in 372 ormvråkar. Jag fick
nackspärr också...

8/10 Grönfink

21/11 Gäss ute över åkrarna

13/12 Grågås

28/12 Salskrakarna blev det sista av mina 155 årstomtkryss.
Underbara fåglar.

söndag 9 november 2014

2:a fyndet av brandkronad kungsfågel

Den här lilla snyggingen hittade jag i fredags när jag kom hem ifrån jobbet. Hann inte med att få några bilder då men den var visst kvar så idag lyckades jag fånga den på bild också. :-)




söndag 19 oktober 2014

Rödvingesträck

Sista sträckhelgen för året tänkte jag, eftersom jag skall vara bortrest de kommande två helgerna, men jag hade egentligen inga stora förväntningar på dagen. Förhoppningen låg mest år bredstjärtad labb-hållet. Av det blev det ju absolut inget med de sydostliga vindar som rådde, men som vanligt med de vindarna så visade sig min tomt vara en sträcklokal av rätt god klass. 

Det började segt med i stort sett ingenting första halvtimman. Det första lite spännande som dök upp var en tidig flock tranor (alltså tidig på dygnet) som kämpade med motvinden och en stund senare en blå kärrhök, ungfågel, som drog förbi. Men efter en stund drog trastarna igång. Totalt räknade jag in 3573 rödvingetrastar. Det blev tydligen nytt rekord för Lomma. Även stjärtmesar sträckte hoppandes mellan träden. Totalt fem flockar på 10, 19, 23, 11 och 11 individer. 74 stycken vilket tydligen också var lommarekord. En flock på 17 mindre sångsvanar förgyllde förmiddagen också. Blott andra gången jag haft mindre sång från tomten.

Fem nya arter på årstomtlistan (blå kärrhök, bergand, mindre sångsvan, domherre och stenknäck) gjorde att jag nu har sett 150 arter på tomten i år. I början av året när jag bestämde mig för att räkna arter på tomten under året så sa pappa att jag ju skulle få 140-150 arter. Jag (och förmodligen han också) tog inte det på allvar alls. Jag tänkte kanske 120... Så jag är grymt nöjd med 150.


Årets sista flock tranor. Tre stycken var årsungar

Några av alla de rödvingetrastar som passerade

Stjärtmes

En till stjärtmes

Havsörn, lomma fure

onsdag 15 oktober 2014

Några foton från matningen

Tänkte att jag måste passa på att ta något foto när jag har bergfinkarna här. Det är ju inte varje år jag har dem vid matningen men i år har det varit flera stycken. Idag räknade jag som mest till fyra individer.

Det var regn, mulet och mörkt så jag fick dra upp iso till 800 och ändå så lång slutartid som 1/100 så några höjdarfoton blev det ju inte..
Bergfink, grönfink och pilfink


Bofinkshane

Lite blandade fåglar under mataren

Kaja och skata

Talgoxe och pilfinkar

söndag 12 oktober 2014

270 - Tobisgrissla (11/10)

En resa till Fredrikshamn och "The reef" med barnen kändes ju rätt dåligt inplanerad... Helgen vecka 41 är nog en av de bästa fågelhelgerna under året om vädret är ok. Men så kan de vara att ha barn så då fick jag och pappa göra det bästa av situationen och skåda lite ifrån båten istället. Kanske kunde det flyga förbi en bredstjärtad labb...

Det var inte förrän pappa sade att han nog inte hade tobisgrissla på listan på svalan som jag själv kom att tänka på att möjligheten fanns. Mycket riktigt, kanske en kvart senare dök den upp. I vinterdräkt och flygandes utmed båten en stund innan den lade sig på vattnet.

Inte så mycket mer att skriva om det här krysset förutom att det var ytterligare ett av de arter som jag vet att jag sett tidigare men som inte hade hunnit komma in på nya listan. 270 innebär att jag ligger i fas för att kunna passera 300 inom tre år. Hoppas att det håller. :-)

I övrigt flög det en hel del ängspip och även några bofinkar utmed båten när den åkte ut ur Göteborg. De tog lä på nordsidan av båten. Kul att se.

Eftersom det inte blir några bilder på den här arten men förra helgen var en riktigt fin helt, som jag inte hunnit lägga ut foton ifrån, så kommer här lite foton från den helgen. Lördagen bjöd på riktigt fint ormvråkssträck, totalt 352 stycken och söndagens höjdpunkt var två ägretthägrar.

Lördag 4/10
Grå häger

Ormvråk - "Börringevråk"

Ormvråk

Röd glada

Stjärtmes

Tofsvipa

Söndag 5/10

Röd glada

Ägretthäger x 2

lördag 27 september 2014

Möte med en strandpipare

Det här var en dag när jag skulle försöka få in bredstjärtad labb på tomtlistan. Det var till och med utlarmat på line band att det skulle vara labbspanardag i Malmö. Av detta blev intet. Jag tror inte att det sågs någon labb alls i Lommabukten idag. Däremot en enormt stor flock med storskarvar. Jag inser nu att jag har glömt att lägga till ett av de foton jag tog på flocken. Måste jag fixa senare...

Istället såg jag en vadar nere på stranden när jag gick över vägen för att titta där lite. Jag hade inte med mig kikaren utan fick springa tillbaka och hämta den. Snabbt tillbaka så kunde jag se att det var en strandpipare, en ungfågel. Men jag tycker inte att de är helt lätta och eftersom den verkade relativt orädd så gick jag och hämtade kameran för att kunna få till foton för säker artbestämning.

Resultatet av en stunds kravlande blev det här. Den var stundtals max fem meter från mig. Jag tycker att det är lite speciellt med vadare och det är riktigt kul med lite bra bilder. Totalt tog jag ca 175 foton på strandpiparen och nedan är ett urval ur dessa.








Ett antal sädesärlor höll till på stranden också. En del kom riktigt nära. Det var nästan som att de var lite nyfikna.

Utanför huset gick den här piplärkan omkring. Jag tog en titt med kikaren och tyckte att den hade ordentliga kontraster. Jag tänkte rödstrupig... men det blev en helt vanlig ängspip av den ändå. Linda skall ha en eloge för fantastiskt putsade fönster. Fotona är tagna inifrån huset. :-)