onsdag 22 januari 2014

28/12-13 Safa Park

Ett kärt återbesök, får jag ju säga att det var, att än en gång åka till Safa Park. Ett grönt "vattenhål" mitt inne i Dubai. Perfekt för en sån som mig som gärna kommer bort ifrån storstaden en stund ibland. Det är en stor park med stora ytor och relativt lite folk.

Den här gången hade jag inte så mycket tid på mig så jag följde det råd jag fått från Neil, när vi var ute på vår tur tillsammans. Det gick ut på att framförallt hålla till vid skogen och dammarna som ligger i centrum av parken. "That's where it happens", som han sade. I dagarna innan jag åkte dit hade där setts både svarthalsad trast och sibirisk piplärka. Jag hade inte turen att få se någon av de arterna, kanske kom jag dit för sent på dagen efter att ha tillbringat morgonen på Dubai pivot fields. Lite annat smått och gott fanns där dock. Bl.a. en ny art för mig.

Det fösta som fångade mitt intresse var lite vitfågel. Först ut var två stycken skräntärnor och lite senare dök den här upp. På plats trodde jag bestämt på vitkindad tärna, jag menar, den har ju väldigt vit kind. Jag visste ju däremot att den inte är helt lätt att skilja ifrån de andra och i synnerhet i vinterdräkt kan det vara riktigt problematiskt. Dessutom fick jag ju alla mina närbilder i motljus så det var faktiskt inte helt lätt att identifiera den. Med lite hjälp av "Artbestämning av fåglar" på facebook så blev det ändå en fisktärna av den. Det tack vare den ljusa grå manteln, något som absolut inte syns i de här två fotona.
Fisktärna i vinterdräkt

Samma tärna som ovan
Det går ju lätt att se att tärnan ovan höll till vid dammarna och den här dagen var det bara dammarna som gav någon utdelning. I skogen hittade jag egentligen ingenting, förutom några sångare. Troligen gransångare. Vid dammarna var det desto mer liv. En del var säkert introducerat, som sköldpaddan i bakgrunden av fotot på revhägern nedan. Det fanns en stor ödla där också. Jag tyckte att det var roligt att det fanns lite andra arter än när jag var där förra gången. Revhägern var ju en sådan art. Denna gången i sin vita dräkt.
Revhäger, vit fas tyvärr i hårt motljus

Som jag skrivit om tidigare så fanns det ju, utöver de där exotiska arterna, även en hel del fåglar som man normalt kan se i Sverige också. Den här krickan har jag ju t.ex. i skrivande stund årskryssat i Sverige redan. Tror det var redan tredje januari. Det är en del av det hela att inte allt är nytt utan man får öva lite på de arter som finns i Sverige och framförallt sådana som eventuellt kan ses men som är ovanliga.
Kricka, hona.

Olika hägrar finns det ju gott om. Under hela resan såg jag sex olika hägerarter. Gråhäger, ägretthäger, silkeshäger, revhäger och så det som kommer på bilden här nedan: först en ung och sedan en adult natthäger. Den sista arten kommer längst ned i detta inlägget. Förra gången fick jag se en hägerart som jag inte lyckades se på den här resan, nämligen mangrovehäger.
Ung, 1K natthäger
Adult natthäger

Jag gick två varv runt skogen och dammarna för att försöka hitta den svarthalsade trasten och den sibiriska piplärkan men förgäves. Däremot var det en härfågel som tydligen inte alls tyckte att jag var farlig där jag satt och fotade den. Den bara lugnt fortsatte att leta insekter och andra djur bredvid mig som om jag inte alls var i närheten.
Härfågel med byte

Härfågel

Andra gången jag kom fram till dammarna så kom det fram en liten häger någonstans ifrån. Den hade jag inte sett på första varvet. Jag trodde att det var en mangrovehäger när jag såg den men när jag kom hem sedan såg jag ju att det var fel. Det var antingen en rallhäger eller en rishäger (Indian pond heron). Jag googlade lite på bilder på de här två arterna och kom fram till att det måste vara en rishäger men även här frågade jag, för säkerhets skull expertisen på facebook. Det stämde!
Rishäger på födosök. Lite som en stående fågelhund...
Rishäger

Det sista av intresse som hände här var de här två snygga nilgässen. När skall jag få in den på tomtlistan tro..? :-)
Nilgås
Med detta sista inlägget så lägger jag till en komplett artlista för det här besöket till UAE. Ev. kommer jag att uppdatera inlägget med vilka lokaler resp. art är sedd på men det får vänta lite.. Det hör till att jag inte fokuserade alls på att få in de arter som är vanliga i Sverige så jag kan missa något där.

I systematisk ordning (tror jag), 103 arter varav 35 var nya för mig.
Grå frankolin, Bläsgås, Nilgås (ny), Rostand (ny), Bläsand, Gräsand, Kricka, Smådopping, Större flamingo (ny), Bronsibis (ny), Skedstork, Natthäger, Rishäger (ny), Kohäger (ny), Gråhäger, Ägretthäger, Silkeshäger, Revhäger (Grå och vit fas) (ny), Storskarv, Socotraskarv (ny), Fiskgjuse, Brun kärrhök, Större skrikörn (ny) Dvärgörn (ny), Tornfalk, Strandskata (longipes), Hägerpipare (ny), Styltlöpare, Skärfläcka, Rödflikvipa (ny), Sumpvipa (ny), Kustpipare, Större strandpipare, Mindre strandpipare, Svartbent strandpipare, Mongolpipare (ny), Ökenpipare (ny), Kaspisk pipare (ny), Enkelbeckasin, Myrspov, Småspov, Storspov, Rödbena, Dammsnäppa (ny), Gluttsnäppa, Grönbena, Drillsnäppa, Roskarl, Småsnäppa, Mosnäppa, Spovsnäppa, Kärrsnäppa, Brushane, Ökenlöpare (ny), Skrattmås, Sandtärna (ny), Skräntärna, Iltärna (ny), Fisktärna, Brunbukig flyghöna (ny), Vitbukig flyghöna (ny), Tamduva, Turkduva, Palmduva, Halsbandsparakit, Blek tornseglare, Indisk blåkråka, Grön dvärgbiätare (ny), Härfågel, Isabellatörnskata, Sydlig varfågel (ny), Huskråka, Ökenkorp (ny), Härfågellärka (ny), Sånglärka, Svartkronad finklärka (ny), Vitkindad bulbyl, Rödgumpad bulbyl, Levantbulbyl (ny), Afrikansk klippsvala (blek klippsvala), Gransångare, Streckad prinia, Arabskriktrast (ny), Brun majna, Svartvit stare, Stare, Blåhake, Östlig svart rödstjärt, Svarthakad buskskvätta, Isabellastenskvätta (ny), Ökenstenskvätta (ny), Orientstenskvätta (ny), Svartvit stenskvätta (ny), Purpursolfågel, Gråsparv, Indisk silvernäbb, Gulärla, Sädesärla, Större piplärka (ny), Rödstrupig piplärka, Hedpiplärka (ny), Vattenpiplärka, Bergsparv (ny)

lördag 18 januari 2014

28/12-13 Dubai Pivot fields

En sak som jag verkligen kände att jag missade förra gången jag och familjen åkte till Dubai var ett besök på Dubai pivot fields. Jag har läst allt jag kunnat hitta på UAE birding om stället och efter att ha varit i Safa park två gången vid förra resan till UAE och inte tagit mig ut till pivot fields, kände att jag måste få till det denna gången. 

Så, jag utverkade en dryg halvdag ifrån övriga resesälskapet till att skåda fågel och denna gången var den här lokalen given. Jag hade ju pratat en del med Neil Tovey (se tidigare inlägg, t.ex. detta) under dagen jag var ute med honom, om hur man tar sig dit utan bil och hur man hittar en taxi därifrån osv. Så jag kände mig klart förberedd för att åka dit. Att hitta en taxi utanför hotellet är ju sällan problem och det kostade väl ca. 100 kr ut till pivot fields. Helt ok. Det var lite svårt att få chauffören förstå vart jag skulle men att ta sikte på Dragon Mart var en god start iaf. 

Väl där, någotsånär i gryningen, så var det bara att promenera in. Det var en del folk som jobbade men de verkar vana vid fågelskådare så de bara vinkade in mig. Det går säkert bra att ställa bil där också men man får inte köra bil inne på området om man inte håller sig till de vägar som finns. Tydligen en del som inte följer detta utan kör ut på gräset för att komma nära och fota. 

I vilket fall så märktes det ju direkt att det var gott om fågel på stället. Jag har tyvärr ingen komplett artlista för vad jag såg där utan jag har ju mest fokuserat på det som jag tyckt var kul. Det första som slog mig var ju de vita hägrarna som gick omkring där. Jag har ju aldrig sett någon kohäger tidigare (jag är ju nästan pinsamt lite berest...) så de var ju fascinerande för mig. Det kommer flera foton på dem nedan. Direkt innanför porten till vänster öppnar det upp sig fält som verkar användas för att odla gräsmattegräs och här, precis som på Hamraniyah fields så var det ett bra ställe för ärlor och piplärkor. 
Kohäger med sädesärla i förgrunden

Kohäger igen, det fanns gott om dem här.

Efter att inledningsvis ha varit ordentligt fascinerad av kohägrarna så vändes min uppmärksamhet allt mer mot det som fanns runt omkring. På en vattenspridare satt det en isabellatörnskata, det sprang omkring en hel del av både sädesärlor och gulärlor och rödflikvipor. Tyvärr inga "masked wagtails" här men de hade jag ju ändå fått se tidigare på resan. Det var ganska stora avstånd till de flesta ärlorna och piplärkorna och jag ville inte gå alltför nära de som arbetade där så jag kan ha missat en del. Jag gjorde dessutom tabben att ta mig till pivot fields utan tubkikare. Det rekommenderas här! 

Hyfsat nära mig sprang det i alla fall en gulärla med ett utseende som jag inte kände igen hemifrån. Vilken ras det är är fortfarande oklart. Kanske en feldegg i vinterdräkt? Eller kanske en cinereocapilla? Ja, jag vet inte iaf.
Gulärla, men vilken ras..?

Jag fick släppa gulärlan snart för en piplärka fångade mitt intresse. Stor var den och flög mer ärlelikt än t.ex vanliga ängspip. Jag visste direkt att det var en art jag inte sett förut och det var helt klart större piplärka som var det första som jag kunde komma att tänka på. Men jag visste ju också att det finns arter som är mycket lika så, för att i efterhand kunna utesluta t.ex. mongolpip, så visste jag att jag behövde tillräckligt bra foton. Efter studier i fågelguiden när vi kommit hem till Sverige igen så kändes det som att jag fick det till större piplärka men för säkerhets skulle lade jag ut bilden på "Artbestämning av fåglar" få facebook och där fick jag det till slut bekräftat.
Större piplärka - lite svårjobbad men till slut så...
Samtidigt som jag kämpade för att få till bilder på större piplärkan så dök det upp en ny gulärla. Denna hade ett mycket speciellt utseende som jag inte kunde påminna mig att jag sett förut. Det var ju också den absolut snyggaste gulärla jag sett med ett kraftigt gult ögonbrynstreck. Jag släppte piplärkan för att försöka få foton på den här ärlan för den ville jag minsann ha rasbestämd. Tyvärr blev det inte bättre än nedan och även här fick jag be om hjälp i ovan nämnda grupp på facebook. Det visade sig att det förmodligen inte är en ren gulärla av någon ras utan en mellanform av kanske feldegg och lutea, eller något sådant. Denna form kallas visst 'xantophrys', xanto betyder visst gyllene eller möjligtvis blond  och phrys..? Det lyckades jag inte hitta med säkerhet på google men kanske "utsmyckad med" eller något liknande. Skulle i så fall passa in, med syftning på ögonbrynstrecket då. 
Gulärla av typ 'xantophrys', snygg sak!!

Ett till foto av samma fågel som den ovan.
Gulärlan och piplärkan flög iväg. Jag funderade på om jag skulle följa efter för att få bättre bilder, samtidigt hade jag knappt kommit någon vart på området. Jag hade ju inte ens hunnit in i någon av de stora cirklarna som gett stället sitt namn. Så, jag gick vidare för att se vad stället i övrig hade att erbjuda. 

Pivot fields är alltså en anspelning på två enorma bevattningsanläggningar som snurrar runt var sitt centrum. Jag tror att huvudsyftet är foder, i vilket fall som helst så hade det nyligen slagits hö på en del av den stora cirkeln. Den lilla hade däremot grävts upp och där var allmänt rätt stökigt. Intressant dock att det var betydligt mycket mer fågel i den lilla cirkeln än den stora, kanske just för att den var uppgrävd. Dessutom verkade det som att inte hela den stora cirkeln användes utan kanske bara en fjärdedel - hälften.

Nog om detta, jag gick vidare. När jag vände bort från gräsmatteodlingen mot den lilla cirkeln så dök det upp en vipa framför mig. Det har var ju tydligt inte någon rödflikvipa utan något helt nytt. Till saken hör att jag visste från Neil att det nyligen setts stäppvipa på platsen, men sedan finns det en gäng stationära sumpvipor. Det visade sig vara en sumpvipa det här också. När jag gått en liten bit till så dök det upp fler. Jag räknade som mest ihop 19 stycken, men någon stäppvipa syntes aldrig till.
Sumpvipa i morgonsolen

En del av en större flock sumpvipor. Jag tror att det går
att se sju stycken på bilden.
På det ställe där sumpviporna höll till fanns det också mängder av rödflikvipor och man kunde stöta upp en hel del beckasiner. Alla de som jag kände att jag kunde artbestämma blev helt vanliga enkelbeckasiner, men stället skall vara landets bästa för sibirisk beckasin. Inte helt lätta att skilja åt dock...

Man bör gå över större delen av Dubai pivot fields när man ändå är där men det var helt klart att när jag gick igenom den lilla cirkeln bort mot den stora, för att gå runt den och få ljuset i ryggen, så blev det nästan tomt på fåglar. Några enstaka sädesärlor och rödflikvipor kunde man se nästan överallt men inte mycket annat. Det var först när jag kommit som längst bort och började gå tillbaka igen som det började hända lite saker. Där dök det upp en svarthakad buskskvätta och en streckad prinia. Jag gick in mot mitten av cirkeln där bevattningsanordningen satt fäst. Ovanpå denna gillade kohägrarna att sitta och spana ut över området.
Kohäger som precis håller på att sätta sig

Kohäger som promenerar runt i det
nyslagna höet
Från mitten av den stora cirkeln och framåt blev det riktigt intressant igen. Här fullkomligt kryllade det av fågel. I synnerhet fanns det gott om piplärkor och här kände jag verkligen att jag saknade tubkikare. Jag fick ingen ordning på alla och det var svårt att se karaktärer. Visst kunde jag identifiera några rödstrupiga och några vattenpip men i övrigt var det svårt. Jag kämpade på en stund men gav upp och gick bort emot det området som jag börjat vid. Alltså borta vid gräsmatteplanteringen. På vägen dök det upp några lärkor. Jag tänkte att det kanske kunde vara korttålärka, som vi nog hade i Bab al-Shams men vi lyckade inte säkert bestämma någon då. Vad jag kan se så rör det sig om vanlig sånglärka tyvärr, det hade varit kul med korttå.
Borta vid gräsmattan hade dykt upp en till svarthakad buskskvätta. Jag är ingen hejare på att skilja dessa från vitgumpad men om jag följer fågelguiden så borde utbredningen av röd-orange på bröst och buk tyda åt svarthakadhållet. 
Svarthakad buskskvätta - vattenspridarna var populära
Så dök en isabellatörnskata upp igen. Jag är mycket fascinerad av törnskator och tycker att det är väldigt vackra fåglar så det var kul att denna visade upp sig såpass fint som denna gjorde. Snart kom det en till och eventuellt var det en tredje där också, fast det var en ungfågel som jag aldrig såg bra.
Isabellatörnskata som poserar fint
Under turen till Bab al-Shams fick jag tyvärr aldrig till något foto på brunbukig flyghöna så när det dök upp en liten grupp om fyra fåglar som drack vatten, tror jag, så fick jag ju i alla fall få till en dokumentationsbild.
Brunbukig flyghöna med sumpvipa i bakgrunden och
en sädesärla framför
Jag började känna att jag gjort vad jag kunde här på Dubai pivot fields och jag hade planerat att jag skulle hinna med ett besök i Safa park också innan det var dags att ta sig tillbaka till familjen och hotellet. Neil hade sagt att det skulle gå att få tag i taxi om man tog sig till Dragon Mart, som ligger i närheten. En kilometer sade han att det var ungefär. Nåväl, visst hade han rätt i att det gick att hitta en taxi där men det var nog betydligt längre än en kilometer. Nu hade det börjat bli varm så med kameraväska på ryggen hann jag bli lite svettig och dan innan jag satte mig i taxin. Jag fick i alla fall syn på en större skrikörn när jag kommit fram till Dragon mart, alltid något.

Innan jag gick ifrån platsen så dök den här skönheten upp. Jag får helt enkelt inte nog av de här vackra biätarna.
Grön dvärgbiätare, som även den tyckte om vattenspridarna
Sammanfattningsvis så bjöd den här lokalen på två (tre om man räknar in kohäger, vilket man nog skall...) nya världskryss; sumpvipa och större piplärka. En fantastisk lokal om man bor inne i Dubai, kanske 20 minuter i taxi dit och all denna fågelprakt när man är där. Kan bara rekommenderas. Men jag rekommenderar också att man läser in sig på hur situationen ser ut, innan man åker dit, på UAE birding så att man inte drabbas av en obehaglig överraskning. Det är ett oberäkneligt land ibland...

27/12-13 Al Barsha pond park

Ganska nära hotellet i Dubai låg det en park. Jag gick dit en morgon innan de andra vaknade. Bara en och en halv timma så jag var i tid till frukost. En ganska trevlig park och det var ganska mycket folk där redan när jag dök upp vid sju ungefär. De flesta sprang, stretchade eller spelade basket.

Det fanns också rätt mycket fågel, men det mesta var vanliga arter som man ser lite här och var. Jag såg ingen art där som jag inte sett tidigare un+-9+der resan. Bilderna nedan blir mer av ett sammanplock av de vanliga arterna.
Drillsnäppor är vanliga och de kan också vara betydligt mer orädda än vad åtmistone jag är van vid hemifrån.
Halsbandsparakiterna är ju vackra fåglar även om de är introducerade av människor.
Tänk om man fick se det "här" hemma...
Vackra fåglar dessa härfåglar, i synnerhet när de spärrar upp sin tuppkamm.
Palmduvor är en av de absolut vanligaste fåglarna här. Som jag skrev i inlägget om Bab al-Shams så finns de i stora mängder därute. Kanske ändå att turkduva är ännu vanligare. Fina fåglar i alla fall.
Purpursolfåglarna finns lite här och var. I synnerhet i parkerna. Jag har inte sett någon i helt utfärgad praktdräkt men det kanske är så att de inte är det alls på vintern.
Ytterligare en rödflikvipa. Förra gången jag var i Dubai såg jag inte en enda men denna gången såg jag dem på flera olika ställen.
De två vanligaste bulbylerna är de vitkindade och sedan de här, rödgumpade. Denna är dock betydligt ovanligare, eller i alla fall svårare att se. I parkerna finns det oftas goda möjligheter att se dem bra.
Den streckade prinian är vanlig även utanför Dubai. Trevlig liten rackare.
Den svartvita staren är förmodligen introducerad och den trivs som bäst i parkerna i Dubai. Ovanlig i övriga delar av landet.
Vitkindad bulbyl kan man se lite överallt. Betydligt vanligare än släktingen rödgumpad och man ser den ofta även när man bara går omkring i stan. Överträffas i det avseenden bara av gråspars, brun majna och palmduva tror jag. Kanske att huskråka och skrattmås är lika vanliga.

torsdag 16 januari 2014

25/12-13 Bab al-Shams

Äntligen dags att åka till öknen! Detta hade jag längtat efter ända sedan förra resan vi gjorde till Dubai, i november 2012. Då tog vi oss aldrig för att åka ut i öknen, hur man nu kan åka till ett sånt här land utan att göra det...

Bab al-Shams är kanske inte det man först tänker när man tänker öken. Det är inte sanddynor så långt ögat når utan det finns en hel del karg växtlighet. Sanddynor finns ju också men det är flera olika naturtyper, som kanske delvis ses i fotona nedan. Man ser mycket spår av människor och det är utan tvekan så att man har påverkat öknen ganska mycket. T.ex. fanns det flera konstgjorda dammar mitt ute i öknen. Något måste alltså fylla på vatten där. Det kändes rätt märkligt men det drog ju till sig fåglar. 

När vi kom fram till Bab al-Shams så såg vi redan på huvudvägen några lärkor. Vi försökte stanna och titta på dem men de flög iväg. För Neil var ju inte det något problem utan han kunde utan vidare bestämma dem till svartkronade finklärkor. Direkt när vi köra av vägen och ut i själv öknen dök det upp en till. Denna behagade stanna nära bilen. En hane av svartkronad finklärka.
Detta var en vanlig art under de kommande timmarna. Inte lika vanlig som turkduvor och palmduvor, som det fanns massor av, men man såg dem lite här och var. Både hannar och honor, som är rätt så olika. Honan, nedan, är ju betydligt mindre iögonenfallande.
Ganska snart efter att vi tagit oss ut i öknen fick jag syn på en fågel som sprang i sanden på lite håll. En ökenlöpare!! Det här var dock inte dagens första, trots att det inte står något om dem i tidigare inlägg. Det var nämligen så att på väg till Bab al-Shams stannade vi vid en poloklubb, där Neil sett ökenlöpare tidigare. Mycket väl, när vi kom dit så kunde vi räkna in mellan 20 och 30 stycken. Långt håll i motljus så det var ingen höjdarobs så den här här ute i öknen var riktigt kul. Återigen inga foton tyvärr...

När vi kört några hundra meter till så fick Neil syn på några mörka fläckar i sanden. Äntligen dök en av dagens riktiga målarter upp. Eller, jag borde säga att jag väldigt gärna ville se någon individ ur den här gruppen av fåglar. Det var en vitbukig flyghöna. Vilka vackra fåglar. Här nedan först en hane och sedan en hona. Notera skillnaderna i dräkt.
Vi såg fler och fler av dessa underbara fåglar. På många platser ute i den här delen öknen fanns det små vattenbad, som framförallt är till för de antiloper som lever här, men det lockade ju till sig flyghöns också. Vid något tillfälle såg vi flockar på säkert 100 individer. Vi fick även se en annan art, brunbukig flyghöna, men jag lyckades inte få till några foton här. Jag har istället ett dåligt foto i inlägget från Dubai Pivot fields på denna art. (Det inlägget är inte skrivet än, kommer...)

Vi åkte vidare i jakt på, först och främst, härfågellärka men även andra arter som kan finnas i öknen. Ökensångare t.ex. Nu började de märkliga vattenkreationerna dyka upp. Vi körde ju till dem specifikt eftersom de drar till sig fågel men det var märkligt att se dem mitt ute i öknen. Som någons privata konstprojekt eller nåt sånt. Vid en utav dem hade jag en sångare som jag aldrig såg bra men det såg ut och kändes som en ärtsångare. Här ute i öknen finns det ju en annan variant, ökenärtsångare som det mycket väl kunde ha varit. Blev tyvärr aldrig säkert bestämd. Här fanns det i övrigt både nilgås och småsnäppa (fotot nedan)
Vi gjorde ett snabbt stopp för att leta efter ökensångare. Det hade börjat blåsa rätt mycket så de skulkade nog i sina små buskar. Vi fick i alla fall inte se dem. En hane av ökenstenskvätta visade upp sig istället. Mycket fin men den lät mig aldrig komma helt nära.
Ett par dammar till skulle vi klara av. Där fanns det alltid mycket fågel och i en av dem fanns det bl.a. en rostand. Även en fint utfärgad citronärla (i vinterdräkt visserligen men mycket gul) försökte jag fota men den flög i exakt samma stund som jag tog första kortet. Kass blev det. En dammsnäppa på ganska stort avstånd gick också i dammen.

Även här fanns det gott om tofslärkor och vissa visade upp sig fint.
Här nedan är en introducerad art så den är ju ingenting att räkna, men en vacker fågel är det allt. En svarthalsad svan, som jag tror ursprungligen kommer ifrån sydamerika.
Större flamingo fanns det också en flock av här och även ett stort gäng små vadare och ett ännu större gäng änder som låg och vilade. Duvor och gråsparvar fanns det otaliga av. Det myllrade av liv här vid den här dammen och som man kan se i bakgrunden fanns det till och med vass.
Men så var det ju den där härfågellärkan som jag skrev om tidigare. En av de absoluta målarterna på en tur som den här. Den hade så här lång lyst helt med sin frånvaro och nu började solen gå ned och det var nästan dags att avsluta dagens härligheter. Vi bestämde att vi skulle ta en sista sväng ut i det område som vi började i. Det var precis vid vägen så det var ingen jätteomväg. Snart fick jag syn på något som rörde sig. Det är det man tittar efter i öknen, rörelser. Svårare nu när det blåste men jag fattade direkt att det inte var något som blåsten åstadkom. Jag tänkte istället först att det kanske var en isabellastenskvätta, jag såg den bara bakifrån men jag tänkte att det kanske, kanske kunde vara en härfågellärka. Neil tog upp sin kikare och tittade på den en stund, den var lite svår till en början men så vände den upp sitt karaktäristiska ansikte med den långa näbben. Där var den!!

Sammanfattningsvis så bjöd Bab al-Shams på följande nya arter: svartkronad finklärka, vitbukig flyghöna, ökenlöpare, brunbukig flyghöna, dammsnäppa (även om jag haft den på Öland en gång när jag var typ 12 år) och härfågellärka

tisdag 14 januari 2014

25/12-13 Khor al-Beida - Ra's al-Khor

När vi var klara i Wadi Bih så var det dags att köra mot kusten. Målet var den grunda lagunen (eller Khoren) som heter Kohr al-Beida. Det var en bit att köra så Neil och jag fick prata igenom en hel del olika fågelupplevelser och Neil kunde svara på en massa frågor som jag hade om bra lokaler och hur man bäst besöker dem. 

På vägen stannade vi till på ett par ställen. Första ställe vi stannade på skulle Neil egentligen bara pilla lite på GPSen men det låg en damm precis bredvid vägen där. I den dammen gick det en flock större flamingo och en revhäger av den vita fasen. Båda två var nya arter för mig. Nu såg vi många fler av båda senare men det är ju ändå kul hur det slumpar sig ibland.

När vi stannade nästa gång var längre ut mot kusten. Ja, faktiskt vid kusten precis. Det var strax efter att Neil hade gjort en avstickare till en butik som låg här uppe som enbart sålde alkohol... I detta land. Dubbelmoral? Det var visst mycket billigare här än att handla inne i Dubai så han passade på när vi ändå åkte förbi. Den lilla fågellokalen vi stannade vid var en liten damm precis innanför strandlinjen. Här fanns det fler revhägrar, fotot nedan visar två stycken, en grå fas och en vit fas.

Jag tog en snabb titt ned på marken nära bilen och där fick jag se en vadare springa iväg ifrån oss. Det var lite fascinerande faktiskt men trots att jag aldrig sett arten tidigare så visste jag direkt vad det var. Jag antar att det beror på fågelböckernas (i synnerhet fågelguiden) fantastiska förmåga att visa fåglarna, inte bara hur fjäderdräkt och sådana karaktärer ser ut, utan även hur de ser ut när dom rör sig. Jizzen. Det var i alla fall en svartbent strandpipare det handlade om och det är klart att det hjälper säkert att jag har bra erfarenhet av större och mindre strandpipare men lite nöjd får jag erkänna att jag var att jag tog den direkt. :-)

Ytterligare en mycket vacker fågel visade upp sig för första gången vid den här lilla dammen, sandtärnan. Den hade en lång flyguppvisning för oss men på för långt avstånd för att fota. Det blev mer av den senare istället...

Sedan åkte vi färdigt hela sträckan till Khor al-Beida, vi såg iofs. en stängshök på vägen men hade inte möjlighet att stanna och titta på den. Stället vi kom fram till var helt klart lite speciellt... Precis bredvid låg sheikens (för Ras al-Khaimah) boning, komplett med mur och vakttorn som patrullerades av beväpnade vakter. Jag fick rådet att inte rikta kameran åt det hållet. Dessutom var det lågvatten så alla vadare, som ju var målgruppen av fåglar där, var långt ute. Det blev helt enkelt inte några foton på det här stället. Däremot var det ett fantastiskt ställe för fåglar. Massor verkligen. Den riktiga målareten var hägerpipare och det fanns flera stycken här på platsen. I övrigt så fanns där både ökenpipare och mongolpipare, även om de var i vinterdräkt. En socotraskarv flög förbi och ute på en pinne i vattnet satt det en iltärna. Utöver detta såg vi massor av småvadare som småsnäppa, spovsnäppa, mosnäppa och kärrsnäppa. Där fanns strandskata av en annan ras än den som finns i sverige, en skedstork stod där och en hel del större flamingor gick där. 

Precis när vi kom fram såg vi resans första ökenstenskvätta. Den behagade dock befinna sig i riktning mot sheikens "palats" så jag valde att inte jaga foton utan hoppades att det skulle dyka upp fler. Tanken var ju, trots allt att vi skulle ut i öknen också.

Efter att ha spanat en stund så åkte vi vidare. Nu var ju tanken att vi skulle ta oss till öknen i Bab al-Shams men återigen hade vi lite tid över så vi åkte in i Dubai och till den "wildlife park" som finns där. Även denna är en grund havsvik, precis som Khor al-Beida, men här är det lite mer utbyggt för turism. Stället heter Ra's al-Khor (Khor igen...) och här fanns det ett gömsle som vi kunde spana ifrån. Här blev det mer av det vi såg i Khor al-Beida men här fanns det även lite rovfåglar. Vi såg större skrikörn, dvärgörn, bruna glador och minst en fiskgjuse. De två första var ju nya för mig. Här på fotot nedan är det en större skrikörn.
Den sista arten som var ny på det här stället blev en bronsibis som stod och visade upp sig. Tydligen inte helt vanlig här i UAE. Nedan följer lite bilder på smått och gått vid Ra's al-Khor.
Revhäger som poserade fint nära gömslet

Sandtärna som hade flyguppvisning

En till sandtärna (kan vara samma) som bråkade med en
annan sandtärna

Det fanns mycket rastande fåglar av arter som vi kan se
uppe i Sverige. Här vid Ra's al-Khor fanns det gott om stjärt-
änder men även bläsand, kricka och gräsand.

Större flamingo. Jag vet inte riktigt vilken dräkt den här
befinner sig i men den borde väl inte vara vuxen.

En av de vanligaste fåglarna, efter gråsparv och brun majna
är den här vitkindade bulbylen. 

Precis utanför gömslet höll det till en ägretthäger