En sak som jag verkligen kände att jag missade förra gången jag och familjen åkte till Dubai var ett besök på Dubai pivot fields. Jag har läst allt jag kunnat hitta på UAE birding om stället och efter att ha varit i Safa park två gången vid förra resan till UAE och inte tagit mig ut till pivot fields, kände att jag måste få till det denna gången.
Så, jag utverkade en dryg halvdag ifrån övriga resesälskapet till att skåda fågel och denna gången var den här lokalen given. Jag hade ju pratat en del med Neil Tovey (se tidigare inlägg, t.ex. detta) under dagen jag var ute med honom, om hur man tar sig dit utan bil och hur man hittar en taxi därifrån osv. Så jag kände mig klart förberedd för att åka dit. Att hitta en taxi utanför hotellet är ju sällan problem och det kostade väl ca. 100 kr ut till pivot fields. Helt ok. Det var lite svårt att få chauffören förstå vart jag skulle men att ta sikte på Dragon Mart var en god start iaf.
Väl där, någotsånär i gryningen, så var det bara att promenera in. Det var en del folk som jobbade men de verkar vana vid fågelskådare så de bara vinkade in mig. Det går säkert bra att ställa bil där också men man får inte köra bil inne på området om man inte håller sig till de vägar som finns. Tydligen en del som inte följer detta utan kör ut på gräset för att komma nära och fota.
I vilket fall så märktes det ju direkt att det var gott om fågel på stället. Jag har tyvärr ingen komplett artlista för vad jag såg där utan jag har ju mest fokuserat på det som jag tyckt var kul. Det första som slog mig var ju de vita hägrarna som gick omkring där. Jag har ju aldrig sett någon kohäger tidigare (jag är ju nästan pinsamt lite berest...) så de var ju fascinerande för mig. Det kommer flera foton på dem nedan. Direkt innanför porten till vänster öppnar det upp sig fält som verkar användas för att odla gräsmattegräs och här, precis som på Hamraniyah fields så var det ett bra ställe för ärlor och piplärkor.
Kohäger med sädesärla i förgrunden |
Kohäger igen, det fanns gott om dem här. |
Efter att inledningsvis ha varit ordentligt fascinerad av kohägrarna så vändes min uppmärksamhet allt mer mot det som fanns runt omkring. På en vattenspridare satt det en isabellatörnskata, det sprang omkring en hel del av både sädesärlor och gulärlor och rödflikvipor. Tyvärr inga "masked wagtails" här men de hade jag ju ändå fått se tidigare på resan. Det var ganska stora avstånd till de flesta ärlorna och piplärkorna och jag ville inte gå alltför nära de som arbetade där så jag kan ha missat en del. Jag gjorde dessutom tabben att ta mig till pivot fields utan tubkikare. Det rekommenderas här!
Hyfsat nära mig sprang det i alla fall en gulärla med ett utseende som jag inte kände igen hemifrån. Vilken ras det är är fortfarande oklart. Kanske en feldegg i vinterdräkt? Eller kanske en cinereocapilla? Ja, jag vet inte iaf.
Gulärla, men vilken ras..? |
Jag fick släppa gulärlan snart för en piplärka fångade mitt intresse. Stor var den och flög mer ärlelikt än t.ex vanliga ängspip. Jag visste direkt att det var en art jag inte sett förut och det var helt klart större piplärka som var det första som jag kunde komma att tänka på. Men jag visste ju också att det finns arter som är mycket lika så, för att i efterhand kunna utesluta t.ex. mongolpip, så visste jag att jag behövde tillräckligt bra foton. Efter studier i fågelguiden när vi kommit hem till Sverige igen så kändes det som att jag fick det till större piplärka men för säkerhets skulle lade jag ut bilden på "Artbestämning av fåglar" få facebook och där fick jag det till slut bekräftat.
Större piplärka - lite svårjobbad men till slut så... |
Samtidigt som jag kämpade för att få till bilder på större piplärkan så dök det upp en ny gulärla. Denna hade ett mycket speciellt utseende som jag inte kunde påminna mig att jag sett förut. Det var ju också den absolut snyggaste gulärla jag sett med ett kraftigt gult ögonbrynstreck. Jag släppte piplärkan för att försöka få foton på den här ärlan för den ville jag minsann ha rasbestämd. Tyvärr blev det inte bättre än nedan och även här fick jag be om hjälp i ovan nämnda grupp på facebook. Det visade sig att det förmodligen inte är en ren gulärla av någon ras utan en mellanform av kanske feldegg och lutea, eller något sådant. Denna form kallas visst 'xantophrys', xanto betyder visst gyllene eller möjligtvis blond och phrys..? Det lyckades jag inte hitta med säkerhet på google men kanske "utsmyckad med" eller något liknande. Skulle i så fall passa in, med syftning på ögonbrynstrecket då.
Gulärla av typ 'xantophrys', snygg sak!! |
Ett till foto av samma fågel som den ovan. |
Gulärlan och piplärkan flög iväg. Jag funderade på om jag skulle följa efter för att få bättre bilder, samtidigt hade jag knappt kommit någon vart på området. Jag hade ju inte ens hunnit in i någon av de stora cirklarna som gett stället sitt namn. Så, jag gick vidare för att se vad stället i övrig hade att erbjuda.
Pivot fields är alltså en anspelning på två enorma bevattningsanläggningar som snurrar runt var sitt centrum. Jag tror att huvudsyftet är foder, i vilket fall som helst så hade det nyligen slagits hö på en del av den stora cirkeln. Den lilla hade däremot grävts upp och där var allmänt rätt stökigt. Intressant dock att det var betydligt mycket mer fågel i den lilla cirkeln än den stora, kanske just för att den var uppgrävd. Dessutom verkade det som att inte hela den stora cirkeln användes utan kanske bara en fjärdedel - hälften.
Nog om detta, jag gick vidare. När jag vände bort från gräsmatteodlingen mot den lilla cirkeln så dök det upp en vipa framför mig. Det har var ju tydligt inte någon rödflikvipa utan något helt nytt. Till saken hör att jag visste från Neil att det nyligen setts stäppvipa på platsen, men sedan finns det en gäng stationära sumpvipor. Det visade sig vara en sumpvipa det här också. När jag gått en liten bit till så dök det upp fler. Jag räknade som mest ihop 19 stycken, men någon stäppvipa syntes aldrig till.
Sumpvipa i morgonsolen |
En del av en större flock sumpvipor. Jag tror att det går att se sju stycken på bilden. |
På det ställe där sumpviporna höll till fanns det också mängder av rödflikvipor och man kunde stöta upp en hel del beckasiner. Alla de som jag kände att jag kunde artbestämma blev helt vanliga enkelbeckasiner, men stället skall vara landets bästa för sibirisk beckasin. Inte helt lätta att skilja åt dock...
Man bör gå över större delen av Dubai pivot fields när man ändå är där men det var helt klart att när jag gick igenom den lilla cirkeln bort mot den stora, för att gå runt den och få ljuset i ryggen, så blev det nästan tomt på fåglar. Några enstaka sädesärlor och rödflikvipor kunde man se nästan överallt men inte mycket annat. Det var först när jag kommit som längst bort och började gå tillbaka igen som det började hända lite saker. Där dök det upp en svarthakad buskskvätta och en streckad prinia. Jag gick in mot mitten av cirkeln där bevattningsanordningen satt fäst. Ovanpå denna gillade kohägrarna att sitta och spana ut över området.
Kohäger som precis håller på att sätta sig |
Kohäger som promenerar runt i det nyslagna höet |
Från mitten av den stora cirkeln och framåt blev det riktigt intressant igen. Här fullkomligt kryllade det av fågel. I synnerhet fanns det gott om piplärkor och här kände jag verkligen att jag saknade tubkikare. Jag fick ingen ordning på alla och det var svårt att se karaktärer. Visst kunde jag identifiera några rödstrupiga och några vattenpip men i övrigt var det svårt. Jag kämpade på en stund men gav upp och gick bort emot det området som jag börjat vid. Alltså borta vid gräsmatteplanteringen. På vägen dök det upp några lärkor. Jag tänkte att det kanske kunde vara korttålärka, som vi nog hade i Bab al-Shams men vi lyckade inte säkert bestämma någon då. Vad jag kan se så rör det sig om vanlig sånglärka tyvärr, det hade varit kul med korttå.
Borta vid gräsmattan hade dykt upp en till svarthakad buskskvätta. Jag är ingen hejare på att skilja dessa från vitgumpad men om jag följer fågelguiden så borde utbredningen av röd-orange på bröst och buk tyda åt svarthakadhållet.
Svarthakad buskskvätta - vattenspridarna var populära |
Så dök en isabellatörnskata upp igen. Jag är mycket fascinerad av törnskator och tycker att det är väldigt vackra fåglar så det var kul att denna visade upp sig såpass fint som denna gjorde. Snart kom det en till och eventuellt var det en tredje där också, fast det var en ungfågel som jag aldrig såg bra.
Isabellatörnskata som poserar fint |
Under turen till Bab al-Shams fick jag tyvärr aldrig till något foto på brunbukig flyghöna så när det dök upp en liten grupp om fyra fåglar som drack vatten, tror jag, så fick jag ju i alla fall få till en dokumentationsbild.
Brunbukig flyghöna med sumpvipa i bakgrunden och en sädesärla framför |
Jag började känna att jag gjort vad jag kunde här på Dubai pivot fields och jag hade planerat att jag skulle hinna med ett besök i Safa park också innan det var dags att ta sig tillbaka till familjen och hotellet. Neil hade sagt att det skulle gå att få tag i taxi om man tog sig till Dragon Mart, som ligger i närheten. En kilometer sade han att det var ungefär. Nåväl, visst hade han rätt i att det gick att hitta en taxi där men det var nog betydligt längre än en kilometer. Nu hade det börjat bli varm så med kameraväska på ryggen hann jag bli lite svettig och dan innan jag satte mig i taxin. Jag fick i alla fall syn på en större skrikörn när jag kommit fram till Dragon mart, alltid något.
Innan jag gick ifrån platsen så dök den här skönheten upp. Jag får helt enkelt inte nog av de här vackra biätarna.
Grön dvärgbiätare, som även den tyckte om vattenspridarna |
Sammanfattningsvis så bjöd den här lokalen på två (tre om man räknar in kohäger, vilket man nog skall...) nya världskryss; sumpvipa och större piplärka. En fantastisk lokal om man bor inne i Dubai, kanske 20 minuter i taxi dit och all denna fågelprakt när man är där. Kan bara rekommenderas. Men jag rekommenderar också att man läser in sig på hur situationen ser ut, innan man åker dit, på UAE birding så att man inte drabbas av en obehaglig överraskning. Det är ett oberäkneligt land ibland...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar