En dag som jag sett fram emot ganska länge, ja egentligen sedan rixmästerskapet förra året. Det är kul att dedikera en hel dag till fågelskådning även om det bara är ifrån tomten. Det gör ju inget att jag ligger relativt bra till i antal arter under en dag. Visserligen långt ifrån vinnarna men ändå hyfsat.
Huvudmålet för året var att få ett bättre resultat än förra året (65 arter) samt att ha bästa tomt i Skåne, som jag ju hade förra året. Målet på 65 kändes inte ouppnåeligt fram till dess att jag såg väderprognosen dagen före. Regn... mest hela dagen. Fast senare ändrade det sig till att bara vara framåt kvällen och det fick ju vara ok ändå.
06:15 gick jag upp och väckte pappa, som hade gått med på att hjälpa mig under dagen. Linda och mamma skulle ta barnen till Köpenhamn så att vi skulle få lugn och ro att skåda fågel. Mycket snällt!! Redan när jag gick upp fick jag in första arten, det blev en rödhake som hördes via sovrumsfönstret. Det var fortfarande ganska mörkt och dessutom mulet (vilket det var hela dagen fram till det började regna framåt kvällen) så jag ställde mig uppe vid vägen för att få in några snabba, lätta arter ute på havet. Knölsvan och skrattmås sågs snabbt innan jag hörde av rörhönorna nere i dammen. En ganska kylande ostlig vind gjorde att många fåglar flög lågt precis över trädridån där vi stod.
Det blev ljusare och listan växte. Mycket tack vare pappa hann vi få in 50 arter (50:de blev en lärkfalk som drog in från havet) innan det var dags för frukost. Det absolut häftigaste så här långt var en rödstrupig piplärka som drog förbi på nära håll på väg söderut. När vi kom ut igen efter frukosten så fortsatte det att trilla in arter. Ganska snart märkte vi att 65 nog skulle vara möjligt, trots att jag varit lite orolig för att det skulle bli svårt. Vi märkte nu också att det var bra sträck på framförallt bofink (med enstaka bergfinkar) men också sparvhök. Vi hade inte räknat sparvhökar från början utan bestämde oss efter ett tag att börja och då gissade vi att vi hade haft 30 redan tidigare. Förmodligen fler. Några bivråkar flög förbi också vilket var trevligt och kanske lite oväntat.
Nummer 65 blev en högst oglamorös tamduva, fast egentligen stämmer inte det. Då hade jag nämligen räknat in en skogsduva som pappa såg och i reglerna för tävlingen läste jag sedan att det bara är arter som tomtägaren ser som räknas. Så den 65 arten blev istället en bläsgås som jag lyckades leta fram ibland grågässen. Efter bläsgåsen kom det en stenfalk och flög nära mellan oss och huset. Blott andra gången jag sett stenfalk på tomten (precis som för rödstrupig piplärka). Den innebar alltså nytt dagsrekord på tomten - fast då skall väl tilläggas att det var endast tredje gången jag räknat dagstomtkryss.
Till slut - sista art blev en taltrast när vi grillade under kvällen - blev det 71 arter. Då missades ändå så "lätta" arter som koltrast och steglits. Lite försmädligt. Visst borde det gå att komma upp i 80 arter om vädret tillåter och man har lite tur. 71 arter räckte i alla fall till att bli bästa tomt i Skåne, men långt ifrån vinnaren som hade imponerande 123 arter. Fantastiskt!! Tack pappa för att du ställde upp och jag hoppas att du gör det den 12:e september nästa år också.
Roligt ifrån dagen: Rödstrupig piplärka, Stenfalk, 84 sparvhökar och 10 bivråkar var nog ändå det roligaste. Kul att det var lite fart på fåglarna, det var inte långa stunder som det var helt tomt på fågel
Arter: Rökhake, knölsvan, skrattmås, rörhöna, kråka, grågås, gråtrut, fiskmås, kanadagås, bläsand, ejder, storskarv, sädesärla, kaja, kungsfågel, skata, trädpiplärka, gransångare, lövsångare, råka, talgoxe, gulärla, pilfink, bofink, vitkindad gås, ringduva, havstrut, ängspiplärka, skedand, gräsand, kentsk tärna, sparvhök, grå häger, ladusvala, blåmes, björktrast, järnsparv, grönsiska, stare, rödstrupig piplärka, fasan, småskrake, mindre korsnäbb, kricka, hussvala, bergfink, skäggdopping, backsvala, sothöna, lärkfalk, ljungpipare, hämpling, bivråk, drillsnäppa, ärtsångare, gärdsmyg, stenskvätta, ormvråk, tornfalk, fiskgjuse, tofsvipa, grönfink, fortärla, större hackspett, tamduva, bläsgås, stenfalk, brun kärrhök, törnskata, buskskvätta, taltrast.
Lite bilder ifrån dagen
|
Bivråk |
|
Fiskgjuse |
|
Bivråk |
|
Fiskgjuse med byte, ser ut som näbbgädda |
|
Tornfalk |
|
Tornfalk |