lördag 27 september 2014

Möte med en strandpipare

Det här var en dag när jag skulle försöka få in bredstjärtad labb på tomtlistan. Det var till och med utlarmat på line band att det skulle vara labbspanardag i Malmö. Av detta blev intet. Jag tror inte att det sågs någon labb alls i Lommabukten idag. Däremot en enormt stor flock med storskarvar. Jag inser nu att jag har glömt att lägga till ett av de foton jag tog på flocken. Måste jag fixa senare...

Istället såg jag en vadar nere på stranden när jag gick över vägen för att titta där lite. Jag hade inte med mig kikaren utan fick springa tillbaka och hämta den. Snabbt tillbaka så kunde jag se att det var en strandpipare, en ungfågel. Men jag tycker inte att de är helt lätta och eftersom den verkade relativt orädd så gick jag och hämtade kameran för att kunna få till foton för säker artbestämning.

Resultatet av en stunds kravlande blev det här. Den var stundtals max fem meter från mig. Jag tycker att det är lite speciellt med vadare och det är riktigt kul med lite bra bilder. Totalt tog jag ca 175 foton på strandpiparen och nedan är ett urval ur dessa.








Ett antal sädesärlor höll till på stranden också. En del kom riktigt nära. Det var nästan som att de var lite nyfikna.

Utanför huset gick den här piplärkan omkring. Jag tog en titt med kikaren och tyckte att den hade ordentliga kontraster. Jag tänkte rödstrupig... men det blev en helt vanlig ängspip av den ändå. Linda skall ha en eloge för fantastiskt putsade fönster. Fotona är tagna inifrån huset. :-)



måndag 22 september 2014

13/9 Rixmästerskap i tomtskådning

En dag som jag sett fram emot ganska länge, ja egentligen sedan rixmästerskapet förra året. Det är kul att dedikera en hel dag till fågelskådning även om det bara är ifrån tomten. Det gör ju inget att jag ligger relativt bra till i antal arter under en dag. Visserligen långt ifrån vinnarna men ändå hyfsat.

Huvudmålet för året var att få ett bättre resultat än förra året (65 arter) samt att ha bästa tomt i Skåne, som jag ju hade förra året. Målet på 65 kändes inte ouppnåeligt fram till dess att jag såg väderprognosen dagen före. Regn... mest hela dagen. Fast senare ändrade det sig till att bara vara framåt kvällen och det fick ju vara ok ändå.

06:15 gick jag upp och väckte pappa, som hade gått med på att hjälpa mig under dagen. Linda och mamma skulle ta barnen till Köpenhamn så att vi skulle få lugn och ro att skåda fågel. Mycket snällt!! Redan när jag gick upp fick jag in första arten, det blev en rödhake som hördes via sovrumsfönstret. Det var fortfarande ganska mörkt och dessutom mulet (vilket det var hela dagen fram till det började regna framåt kvällen) så jag ställde mig uppe vid vägen för att få in några snabba, lätta arter ute på havet. Knölsvan och skrattmås sågs snabbt innan jag hörde av rörhönorna nere i dammen. En ganska kylande ostlig vind gjorde att många fåglar flög lågt precis över trädridån där vi stod.

Det blev ljusare och listan växte. Mycket tack vare pappa hann vi få in 50 arter (50:de blev en lärkfalk som drog in från havet) innan det var dags för frukost. Det absolut häftigaste så här långt var en rödstrupig piplärka som drog förbi på nära håll på väg söderut. När vi kom ut igen efter frukosten så fortsatte det att trilla in arter. Ganska snart märkte vi att 65 nog skulle vara möjligt, trots att jag varit lite orolig för att det skulle bli svårt. Vi märkte nu också att det var bra sträck på framförallt bofink (med enstaka bergfinkar) men också sparvhök. Vi hade inte räknat sparvhökar från början utan bestämde oss efter ett tag att börja och då gissade vi att vi hade haft 30 redan tidigare. Förmodligen fler. Några bivråkar flög förbi också vilket var trevligt och kanske lite oväntat.

Nummer 65 blev en högst oglamorös tamduva, fast egentligen stämmer inte det. Då hade jag nämligen räknat in en skogsduva som pappa såg och i reglerna för tävlingen läste jag sedan att det bara är arter som tomtägaren ser som räknas. Så den 65 arten blev istället en bläsgås som jag lyckades leta fram ibland grågässen. Efter bläsgåsen kom det en stenfalk och flög nära mellan oss och huset. Blott andra gången jag sett stenfalk på tomten (precis som för rödstrupig piplärka). Den innebar alltså nytt dagsrekord på tomten - fast då skall väl tilläggas att det var endast tredje gången jag räknat dagstomtkryss.

Till slut - sista art blev en taltrast när vi grillade under kvällen - blev det 71 arter. Då missades ändå så "lätta" arter som koltrast och steglits. Lite försmädligt. Visst borde det gå att komma upp i 80 arter om vädret tillåter och man har lite tur. 71 arter räckte i alla fall till att bli bästa tomt i Skåne, men långt ifrån vinnaren som hade imponerande 123 arter. Fantastiskt!! Tack pappa för att du ställde upp och jag hoppas att du gör det den 12:e september nästa år också.

Roligt ifrån dagen: Rödstrupig piplärka, Stenfalk, 84 sparvhökar och 10 bivråkar var nog ändå det roligaste. Kul att det var lite fart på fåglarna, det var inte långa stunder som det var helt tomt på fågel

Arter: Rökhake, knölsvan, skrattmås, rörhöna, kråka, grågås, gråtrut, fiskmås, kanadagås, bläsand, ejder, storskarv, sädesärla, kaja, kungsfågel, skata, trädpiplärka, gransångare, lövsångare, råka, talgoxe, gulärla, pilfink, bofink, vitkindad gås, ringduva, havstrut, ängspiplärka, skedand, gräsand, kentsk tärna, sparvhök, grå häger, ladusvala, blåmes, björktrast, järnsparv, grönsiska, stare, rödstrupig piplärka, fasan, småskrake, mindre korsnäbb, kricka, hussvala, bergfink, skäggdopping, backsvala, sothöna, lärkfalk, ljungpipare, hämpling, bivråk, drillsnäppa, ärtsångare, gärdsmyg, stenskvätta, ormvråk, tornfalk, fiskgjuse, tofsvipa, grönfink, fortärla, större hackspett, tamduva, bläsgås, stenfalk, brun kärrhök, törnskata, buskskvätta, taltrast.

Lite bilder ifrån dagen
Bivråk

Fiskgjuse

Bivråk

Fiskgjuse med byte, ser ut som näbbgädda

Tornfalk

Tornfalk

184 - Rödspov (7/9)

Efter att har varit uppe på morgonen igår (den 6/9) så blev det en sovmorgon idag. Vädret var inte allt för inspirerande heller så jag ställde mig i duschen istället för att gå ut och titta på fåglar.

Då kommer plötsligt Linda inspringande till duschen och säger att Lars Nilsson ringer. I sådana lägen vet jag att man alltid skall svara så det var bara att ställa sig dyblöt och höra vad han hade att säga. Två rödspovar som drar söderut utmed kusten. 

Eftersom skulle vara en ny art för mig så var det ju bara att slänga på sig en handduk, ta med tuben och gå upp och ställa sig vid fönstren i allrummet. Ingenting... Jag stod där en bra stund och hann tänka på hur fort en spov flyger. Insåg att storspovar som drar över huset ibland knappt håller styrfart medan myrspovar som sträcker ute i bukten kan hålla ordentlig fart. Det gick alltså inte alls att säga hur lång tid det skulle ta för fåglarna att komma till stora Bennikan.

Efter ett tag utan någon spov så gick jag och tog på mig kläder för att göra ett sista försök utifrån tomten. Man har ju mycket bättre sikt där. Samtidigt var det frukostdags så någon längre tid hade jag inte på mig. Jag gjorde ett försök i alla fall och det verkade ju också helt fruktlöst. Jag fattade ju att vid det här laget hade de flugit förbi mig om de drog söder ut.

Då ser jag plötsligt två fåglar, ganska långt i norr, som ser ut att kunna vara spovar. Jag får upp handkikaren och visst var det spovar. De här hade raka näbbar - dvs. endast röd och myrspov kvar - och utstickande fötter, röd på huvud/hals men slutade när det nådde buken. Det lutade vid det här laget mot rödspov (nu hade kanske sett dem i en halv sekund när jag kommit så här långt) och sedan vänder de upp och visar ovansidan på vingarna fint med tydliga vita vingband som ju endast rödspov har av de två. Saken klar och fåglarna försvinner bakom ett träd. Kanske hade jag dem i kikaren i två sekunder innan de försvann.

Nu var det bara att vänta på att de skulle dyka upp på andra sidan träden och under tiden hade jag gjort i ordning kameran för att få ett dokumentationsfoto på dem. Så snart de kommer fram riktar jag objektivet mot dem, trycker på avtryckaren för att få autofokus att ställa in sig... Men autofokus hittar ingenting och drar istället in mot närgränsen. Suck, dyrbara sekunder förloras och när jag väl får ordning på kameran igen så finns det inga fåglar kvar. Ingen aning om vart de tog vägen. Jag sprang för säkerhetsskull bort till dammen och kollade om de gått ned där men inte ett spår. Så kan det gå men ändå kul med ett nytt tomtkryss.

Röd glada
I övrigt under dagen dök det upp lite rovfåglar. Glador och tornfalkar kom hyfsat nära och får bli de foton som bifogas här eftersom jag inte fick något på spovarna.
Röd glada, som mest tre som cirklade kring varandra

Skata

Tornfalk. Ålder? Jag är lite inne på 1k eftersom fjäderdräkten ser fräsch ut

fredag 12 september 2014

Nattskärra

Måste bara lägga ut ett foto på dagens nattskärra som Lippe hittade. Vilken fantastiskt snygg fågel!
Nattskärra på dagkvist

tisdag 2 september 2014

183 - Grönsångare

Inget ont som inte har något gott med sig... Idag var jag hemma ifrån jobbet, sjuk. En hosta som suttit i i ungefär tre veckor. Det allra skönaste när jag har problem med halsen är ju att andas frisk luft så det var det jag satsade på idag.

Efter frukost tog jag på mig fleece och jacka och satte mig i en stol ute och mådde rätt ok. Tills jag ställde mig upp i alla fall... Det var dimmigt på morgonen och jag hade sett redan när jag tittade ut genom sovrumsfönstret att det hoppade omkring en hel del rödhake. Både grå och svartvit flugsnappare såg jag och lövsångare fanns det många av. Så jag spanade lite medan jag satt där i stolen med kikaren i knät. 

Så såg jag plötsligt en Phylloscopus i Elsas bok som inte alls kändes som en lövsångare. Den var tydligt grön på ovansidan och det lyste vitt ifrån buken. Den var svår att få se men snart hade jag sett det citrongula ansiktet med det tydliga ögonbrynsstrecket och den långa handpenneprojektionen på vingen innan grönsångaren hoppade iväg. En inte helt oväntad fågel men samtidigt rätt svår på sitt sätt. Nästa i samma kategori som fortfarande saknas är nog mindre flugsnappare. Kanske om en och en halv vecka när pappa kommer och hjälper mig under tomtskådningens dag.
Grönsångare

Grönsångare

Lövsångare, med som referens
En hel del annat roligt flög förbi också. Totalt räknade jag in 18 sparvhökar och 18 ormvråkar, fyra bivråkar och 4 röda glador, två bruna kärrhökar, en tornfalk och en lärkfalk. Just det, två fiskgjusar också. Utöver detta så kom det en flock med ca 25 större strandpipare och en flock med 32 ljungpipare. Så nedan följer lite foton ifrån dagen. Ett par snygga börringevråkar flög förbi.
Bivråk

Börringevråk, ljusast jag sett tror jag

Börringevråk

Grönfink och steglits i blandflock

Ormvråk

Sparvhök som blev rätt våldsamt uppvaktad av en råka

Sparvhök

Sparvhök

Rörhönan var på plats och rättade till lite i boet.